Strona się ładuje... Czas ładowania zależy od szybkości Twojego połączenia internetowego!

Monitorowanie Separatora z Miernikiem Mętności ITM-4 firmy Anderson Negele

Aplikacja

Przed rozpoczęciem procesu gdzie wino jest butelkowane, musi nastąpić proces separacji tj. muszą być usunięte jakiekolwiek cząsteczki stałe i/lub powstająca zawiesina. Mierniki mętności ITM-4 firmy Anderson Negele są montowane na wylocie z separatora.

Wymagania

Podczas pracy, bęben separatora stopniowo napełnia się cząsteczkami stałymi, usuniętymi z wina. Wymaga to opróżnienia czasowego, aby zapewnić prawidłowe, poprawne działanie urządzenia w celu utrzymania najwyższej jakości produktu.

Rozwiązanie Anderson Negele

Na wylocie z separatora, zamontowany miernik mętności ITM-4 w ciągły sposób monitoruje czystość produktu (Rys. 1). W przypadku gdy mierzona wartość mętności wzrośnie powyżej określonej wartości, podłączony system automatycznie przełączy separator w celu opróżnienia bębna z zanieczyszczeń. W przypadku gdy wymagane są różne wartości mętności (wino około 30…40NTU, moszcz winny około 200…400NTU), mierniki mętności ITM-4 zapewniają możliwość zewnętrznego przełączania zakresu pomiarowego.

Korzyści

Dlaczego GEA Westfalia Separator wybrała przyrząd Anderson Negele:

Metoda pomiaru zastosowana w mierniku mętności ITM-4 oferuje wysoki stopień dokładności w niskich zakresach mętności, bez względu na wielkość cząstek stałych

Dodatkowo obok standardowego sygnału wyjściowego 4…20mA, mierniki mętności posiadają programowalne wyjście do sygnalizacji granicznej

Ten kompaktowy przyrząd pomiarowy, wykonany z najwyższej jakości komponentów, z nowoczesną i bardzo czułą elektroniką, jest najbardziej ekonomicznym przyrządem dostępnym na rynku.

Użycie miernika ITM-4

Rys. 1 Schemat procesu

  1. Zbiornik osadowy
  2. Pompa
  3. Separator
  4. Zbiornik magazynowy

  5. ITM-4

M: Z fermentacji   T: Drożdże  V: Do butelkowania

 

W zbiorniku osadowym (1), substancje organiczne i mineralne są dodawane do świeżo sfermentowanego wina.

Wiąże to niepożądane cząsteczki i osadzają się one na dnie zbiornika.

Po oczyszczeniu, drożdże winne są ściągane a wino pompowane do separatora (3). Tutaj następuje oczyszczenie wina z pozostałych cząsteczek i zawiesiny.

Na wyjściu z separatora (5) miernik mętności ITM-4 z wysoką dokładnością monitoruje absolutną czystość wina przed butelkowaniem.

Komentarze są zamknięte